Cum sa negociezi pretul apartamentului
Am sa va povestesc cum am negociat pretul apartamentului pe care l-am cumparat de curand.M-a ajutat un prieten care are agentie imobiliara si a putut sa-mi trimita liste cu cele mai recente anunturi de vanzari apartamente. Am avut liste cu sute de apartamente din care le-am selectat pe cele mai potrivite si am sunat zeci de proprietari cerand mai multe detalii, eventual chiar vizionari. La un moment dat am negociat pretul apartamentului prin telefon, de la 43 de mii la 41500 pe motiv ca sunt particular si astfel proprietarul nu va mai fi nevoit sa plateasca comision unei agentii. As fi cumparat apartamentul respectiv si cred ca as fi putut sa mai negociez pretul macar cu 500 de euro(tinand cont ca prima reducere a fost floare la ureche) dar pana sa ma hotarasc eu, apartamentul s-a vandut.
A trebuit sa dau iar telefoane si sa vizionez apartamente. M-am oprit asupra unuia dintre ele in principal datorita bucatariei.Desi era mica arata foarte bine. Am vrut atunci sa aduc in discutie negocierea pretului, initial de 42500. M-am gandit ca ar trebui sa le spun de experienta anterioara(de la 43 la 41,5), dar asta ar fi insemnat sa le sugerez o reducere de 1500 de euro. Dar parca suna mai bine o reducere pana la 40000 (2500 euro). Stiu ca uneori e mai bine sa fii primul care zice pretul pentru ca negocierea sa se invarta in jurul pretului tau. Daca as fi vrut sa obtin 40000, ar fi trebuit sa le ofer 39000(daca nu chiar mai putin) dar asa as fi un negociator dur. Am preferat sa aud ce au ei de zis. Erau dornici sa vanda, aveau planuri de a-si face o casa aproape de Bucuresti iar eu aveam cheia visului lor:).
Abordarea mea a fost directa si sincera. Le-am amintit faptul ca nu vin prin agentie, ca apartamentul e la ultimul etaj si are nevoie de cateva imbunatatiri. Am apreciat pozitiv bucataria iar ei s-au oferit sa-mi lase o parte din mobila. Apoi am intrebat de ultimul pret pe care ar putea sa-l accepte . De la 42500 au zis ca ultimul pret ar fi 40 de mii. M-a luat prin surprindere pretul zis de ei. Mi-am atins obiectivul usor si n-am mai incercat sa negociez un pret mai bun. Oricum nu eram inca sigur ca il vreau, mai aveam de vizionat un apartament intr-un bloc vecin, la un etaj inferior.
Dupa cateva zile m-am hotarat sa-l cumpar. Relatia intre mine si proprietar era relaxata insa el a aplicat (inconstient) o tactica mai putin recomandata care afecteaza relatia dintre negociatori.Ce a facut? A inceput sa “ciuguleasca”. Mi-a cerut niste bani pentru mobila din bucatarie care initial era inclusa in pret. N-am vrut sa negociez, obosisem sa mai caut apartamente, eram presat de timp(in cateva saptamani nu mai aveam unde sta) si era primul schimb care implica atatia bani. Am acceptat usor, oricum nu era o suma mare.
In general, oamenii sunt agitati cand vine vorba de vanzarea/cumpararea unui apartament dar cu atitudinea pe care am adoptat-o am reusit sa pastrez o atmosfera relaxata intre noi.
As mai povesti si ce s-a intamplat pana la semnarea actelor si chiar la ceva timp dupa semnarea lor dar aceste intamplari sunt legate mai mult de relatia creata decat de negociere (poate va povestesc intr-un articol despre relatii interpersonale)
Negocierea pe scurt:
- Daca nu cumperi prin agentie negociaza pretul tinand cont si de valoarea comisionului pe care l-ar fi luat agentia (standard 3%).
- Tine cont de etajul la care se afla imobilul (parterul si ultimul etaj tind sa fie aproximativ 2mii de euro mai ieftine)
- Vrei un pret mai mic?.. just ask for it. Totusi nu gandi negocierea ca o targuiala in piata. Adu argumente pentru cererea ta.
- Creaza o relatie buna cu proprietarul pentru ca tranzactia sa decurga in conditii bune.Te poti folosi de concesii minore pentru aceasta.
- Esti intr-o pozitie avantajoasa daca nu esti presat de timp.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu