Blog-Imobiliare. Un produs Blogger.
RSS

Ce Este Un Certificat Energetic



Ce Este Un Certificat Energetic

Prin certificat energetic, mai corect fiind formulat, certificat de performanta energetica se intelege documentul tehnic, eliberat de catre un auditor energetic atestat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si care atesta performanta energetica a unui imobil si totodata il incadreaza intr-o clasa de performanta energetica.
Clasele energetice sunt de la A (clasa energetica superioara) pana la G (eficienta energetica redusa).
Certificatul de performanta energetica face referire la parametrii imobilului si la tot ce tine de functionare acestuia, respectiv :

- incalzirea termica a incaperilor
- iluminatul artificial
- ventilarea
- climatizarea
- apa calda menajera
- racirea

Certificatul energetic denota cat de eficace este un imobil in raport cu consumul de energie termica, electrica, etc, astfel incat sa ofere conditiile ideale de functionare.
Certificatul energetic, in cazul in care doriti sa vindeti o proprietate, ajuta la stabilirea corecta a pretului unui imobil, astfel incat pretul va fi mai mare pentru proprietatile mai eficiente din punct de vedere energetic care sunt mai usor de intretinut in defavoarea celor care sunt cotate cu o eficienta energetica mai slaba, iar in cazul in care nu doriti sa vindeti va puteti face o idee mai clare despre cat va costa intretinerea acelui imobil si ce schimbari ar trebui sa faceti pentru a avea un confort sporit cu cheltuieli cat mai mici.
Conform directivei europene din 16.12.2002 avand nr. 2002/91/EG referitoare la performanta energetica a cladirilor, in Romania a fost emisa legea nr 372/2005, care precizeaza faptul ca in situatia in care se fac contracte de vanzare-cumparare sau inchiriere a locuintei, certificatul energetic este obligatoriu, deci in cazul in care doriti sa vindeti sau sa inchiriati un imobil nu o puteti face fara acest certificat energetic.
Proprietarul imobilui este obligat sa puna certificatul energetic la dispozitia potentialului chirias/cumparator.
In cazul cladirilor aflate in administrarea/proprietatea institutiilor sau autoritatilor publice cu o suprafata mai mare de 1000 mp, certificatul energetic trebuie sa fie afisat intr-un loc vizibil.
Certificatul Energetic este valabil 10 ani de la data emiterii.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii: